hogyan-valasszunk-pH-merot

Hogyan válasszunk pH mérőt? – Konkrét tanácsok 2019-ben

Nem minden az ár! Az olcsóbb pH mérő többe kerülhet önnek, mint egy minden szükséges résszel felszerelt pH mérő! Miért?

Miért?Mert az eladók azzal spórolnak, hogy ” csak” pH mérőt adnak el Önnek. Önnek pH-t kell  mérni a műszerrel, vagyis nem magát a műszert igényli, hanem a pH mérés elvégzésének a lehetőségét, egyszerűen, saját kezűleg, amikor önnek erre szüksége van! Ha “csak” pH mérőt vesz, akkor nincs benne az árban a puffer oldat, amelyik nélkül a műszere pontatlan. Ha pontatlan műszerrel végzi el mérést, mondjuk a cefrében és ezután adagol hozzá savat, hogy jó pálinkája legyen, hát pont az ellenkezőjét érheti el. Hasonló példákat még sorolhatnám, de a lényeg az, hogy a pH mérőnek tudni kell pH-t mérni, méghozzá pontosan!

Ne dőljön be, ha azt mondja az eladó, hogy a műszer gyárilag kalibrálva volt.

EZ IGAZ! De ez csak rövid időre érvényes kalibráltsági állapot.

Ha állt a pH mérő pár napot mérés nélkül, akkor a mérés előtt KALIBRÁLNI KELL! Ehhez puffer oldat KELL!

Akár hogy is ügyeskedünk, de nem tudjuk kikerülni a puffer oldatok beszerzését!

Ha külön vásárolja meg, akkor még drágábban jön ki a kalibráló oldat, tehát lehet, hogy az olcsóbban vásárolt pH mérő, ha hozzá veszi majd külön a puffer oldatot, drágább lesz Önnek, mint ha egyből egy teljes készletet vett volna.

De mielőtt belemélyednénk a részletekbe és hogy érthetőbb legyen, tömören, de nagyon egyszerűen elmagyarázzuk a pH mérő működési elvét

pH mérő működési elve

Minden pH mérőben van két elektróda: egyik pH érzékeny, ez az üveg elektróda  és a másik, amelyiknek fix a potenciálja ( nem pH érzékeny), ez a referencia elektróda.

A pH mérőben van még egy beépített mV méter, amelyik méri a két elektróda közötti különbséget. Természetesen a modern pH mérők már digitális pH mérők, és a mért pH értéket számokban adják meg. A pH mérés folyamata nagyon egyszerű, ezért már a pH érték mérését házilag is el tudjuk végezni.

Ahhoz, hogy a pH mérőnk meg tudja állapítani, hogy a mért potenciál milyen pH-nak felel meg, a pH mérőt meg kell “tanítani” , vagyis kalibrálni kell.

talaj pH kalibrálás

A kalibrálás nem más, mint két ismert pH értékű oldat ( ezek a kalibráló puffer oldatok) mV értékének a megmérése és a műszer memóriájába való beírása. Ilyen kalibrálás után már a műszerünk a helyes pH értékeket fogja mutatni bármilyen mért oldatban.

A kalibráló puffer oldatok, szabványos oldatok elfogadott összetétellel és nagyon pontos, stabil pH értékkel.

Milyen pontosságú pH-mérőt vegyek?

Az alábbi részben szeretnénk segíteni a pH-mérő kiválasztásában, főleg olyanoknak, akik még nem vásároltak, vagy nem is használtak pH-mérőket. Azért fontos ez, hogy megkíméljük felesleges kiadásoktól vevőinket és optimális megoldást találjunk számukra mind technikai paraméterek szemszögéből, mind a pénzügyi oldalról. Nézzük tehát mire kell odafigyelnünk pH-mérő vásárlás előtt.

Ha pH-mérőt akarok venni, először is el kel döntenem milyen méréseket szeretnék én a pH-mérővel elvégezni. Különböző felhasználási területeken, különböző pontosságú pH-mérőt kell használni. A mai pH-mérő ajánlatokból ki lehet választani 0,1pH , 0,01pH és akár 0,005 pH pontossággal mérő műszert is. Nézzünk egy pár feladatot mindegyik kategóriából.

Legalább 0,1pH pontosság szükséges a következő feladatokhoz:

pH-mérés ivóvízben, akváriumban, medencében, dzsakuzziban, talajban, lúgos vízben. Vagyis jellemzően olyan mérésekre, amelyek csak teszt jelleggel mutatják meg a pH értéket.

A 0,01pH-mérési pontosság megléte a pH-mérőben már javasolt:
pH-mérésnél cefrében, borban, ételekben, italokban, testi nedvekben, rH2 meghatározásához, ionizátorból termelt lúgos víz pH-meghatározásánál, nagy tisztaságú oldatok mérésénél, laboratóriumi és  technológiai méréseknél.

A magasabb pontosságú mérések csak különleges feladatokhoz szükségesek:
vér vagy szérum pH-értékének a mérése vérgáz analizátorban ( termosztatikus feltételeknél, kapilláris pH-elektródákkal, előzetesen nagy pontosságú pH-pufferekkel kalibrálva), pufferek gyártásánál és ellenőrzésénél, különleges tudományos feladatok kivitelezésénél.

Lényegében a pH-mérési feladatok 99% elvégezhető legalább 0,01pH mérési pontosságot biztosító műszerrel.

pH mérő : a műszer felépítése

A pH-mérési feladat különlegessége határozzák meg, hogy

kézi ( kisméretű, egy kézben hordozható műszer, elektróda és a mérő rész egybe van építve) ,
hordozható ( kézben hordozható műszer, amelyhez az elektróda kb. 1m kábellel van csatlakoztatva),
asztali ( laboratóriumi mérésekre használt műszer, állvánnyal az elektródák fixálására és mozgatására)
mérőműszerrel oldjuk meg a mérési feladatot.

Például, kézi műszerrel egyszerű elvégezni pH-mérést ivóvízben szobahőmérsékleten. De ha már egy nagy méretű edényben kell mérnünk, és ha még a hőmérséklet is magas, akkor sokkal kényelmesebb elvégezni a mérést egy hordozható pH mérőműszerrel.

Ha mérés közben az oldathoz adagolni szeretnénk másik savas vagy lúgos oldatot és eközben megfigyelni a pH változását (titrálás), akkor az asztali pH-mérő az alkalmas műszer.

Magán emberek leggyakrabban a kézi pH-mérőket vásárolják, mert az otthoni pH-mérésekre ezek is megfelelnek. Ezen típusokon belül meg kell különböztetni a cserélhető elektródákkal ellátott műszereket és az egybe építetteket.

A kézi műszerek gyenge pontja épp a kis méretű elektróda és pontosabban azon belül a beépített referencia elektróda. A referencia elektróda tartalmaz egy sűrített kálium kloridot tartalmazó oldatot. Ha ez az oldat elfogy idővel, cserélni kell az elektródát (ha cserélhető a típus) vagy kidobni a műszert. Éppen ezért a gyártók csak fél év garanciát adnak az elektródára.

A hordozható és asztali pH mérők már professzionális pH mérő kategóriába tartoznak.

Több oka van annak, amiért ezeket a műszereket merjük ajánlani az iparban, a laborokban és tudományban.

A hordozható pH mérőkhöz különböző elektródák csatlakoztatóak, amelyek megfelelnek az iparban lévő körülményeknek: ha kell akár 100 oC fokig is mérnek, vagy után-tölthető a referencia elektróda, vagy gyors méréseket produkálnak, vagy akár alacsony hőfokon is mérnek, vagy szúróelektródaként sajtban, húsban is mérhető a pH ( a felsorolást folytathatnánk).

Igény szerint, memóriával is elvannak látva, így elmentik a kalibrálási eredményeket , időpontokat, mérési eredményeket ( GLP – kompatibilisek).

Ezek a pH-mérők már a nagy tudású műszerekhez közelítenek, sok hasznos funkciójuk van, de éppen emiatt az egyszerű felhasználásra már bonyolultabbnak tűnnek. Minden műszer vásárlás előtt, javasoljuk, hogy konzultáljon az eladóval és kérjen segítséget a helyes típus kiválasztására.

pH mérő : Még pár szót az árakról

Kézi pH-mérőket lehet már vásárolni 10 000 – 30 000 Ft között, de léteznek több paramétert mérő (2 vagy több paramétert a következők közül pH, ORP, EC,TDS, T) multiméterek, amelyek lehetnek drágábbak is.

Melyik pH mérő jobb a gyakorlatban? Szerintünk gazdaságosabb megoldás 2 műszerrel mérni 2 paramétert, mert ha az egyikben el is romlik az érzékelő, nem kell mind a kettőbe venni újat. Például, egy pH/EC mérő, amelyikbe egybe van építve a pH és EC szenzorok, legalább 50 ezer forintba kerül és egy ilyen műszerhez a csere elektróda 20 ezer forint felett van. Viszont, ha csomagban megvesz 2 műszert oldatokkal , akkor ezt 30 ezer forint alatt is megteheti (nézze itt: Kertészeti csomag). Vagyis a két külön műszer legalább 20 ezer forinttal olcsóbban jött ki, mint egy kombinált mérőműszer. Ha meg még összehasonlítjuk a csere elektródák árait, akkor még nagyobb előnyben lesz a 2 műszer külön-külön, mert egy külön műszerbe a csere elektróda csak 7 ezer forintba kerül ( nem 20 ezerbe)!

talaj pH mérők

Viszont elismerjük, hogy kényelmesebb elvégezni a pH és EC mérést egy műszerrel, nem kettővel kétszer – de mindennek ára van!

A kézi műszerek között is akadnak különleges tulajdonságokkal bíró műszerek, mint például az ISFET pH elektródával ( Si chip az érzékelő és nem törékeny, mint az üveg membrán elektróda) működő pH-mérő, amelynek a segítségével egy csepp oldat pH-értékét is megmérhetjük (például, egy könnycsepp pH-át). Vagy a lapos üveg membrán elektródájú, bőr és más nedves felület pH-mérésére ajánlott műszer. De gyakorlatban nem terjedtek el az ISFET pH mérők, főleg a magas árak miatt ( egy elektróda csere kb. százezer forintba kerül, amikor az üveg pH elektródák árai töredéke ennek az összegnek).Természetesen az ilyen műszerek ára is magasabb ( több százezer forint), mint az rutin mérésekre használt mérőeszközöké.

Egyes internetes web áruházakban kínálnak pH-tesztereket (FIGYELEM! Nem mérőket, – TESZTEREKET!) 10 000 Ft alatt is. Ilyenek vásárlása előtt jobb tisztázni a következő kérdéseket: milyen garanciát biztosít az eladó a műszerre, milyen tartozékokkal van ellátva – vannak-e ebben az árban kalibráló puffer oldatok, benne van-e az árban olyan egyszerű dolog mint az elem (volt rá példa, hogy külön árusították hozzá ezeket a részeket).

Nagyon gyakran fordulnak hozzánk, hogy nem tudnánk megjavítani a műszerüket, amelyik 1-2 hónap után leállt?

Van határ az árakban, amelyek alatt már nem beszélhetünk minőségi termékről és hosszas működésről. A pH mérő elektródájának a gyártása eléggé különleges technológiát igényel, ezüst tartalmú anyagokat használnak hozzá. Ha ezeken az anyagokon spórolnak, akkor a minőség is romlik.

PH mérő : Csalók is árulnak pH mérőket?

 

Figyeljen! Aki ezt állítja – FÉLREVEZETI a VÁSÁRLÓT!

Aki ezt állítja - FÉLREVEZETI a VÁSÁRLÓT!

Ezt a szöveget egy honlapon találtam és nagyon felháborított!
Így nem szabad félrevezetni a VEVŐKET és FELHASZNÁLÓKAT! Ezzel csak kárt okoznak a vevőnek és alább be is bizonyítom.
Ezt a szöveget az AD-11 pH mérő mellé tették. A céljuk csak egy, bármilyen áron eladni ezt a műszert a felhasználónak.

Nézzük milyen hibás állításokat tesznek és mit okozhat ez.

1. Az a szövegrész, hogy a készülék mellé “kalibráló folyadékkészletet (2+1 db a kupakban)…” adunk, csak azt bizonyítja, hogy az eladóknak fogalmuk sincs arról mi is van a kupakban! A kupakban csak tároló oldat van nem puffer oldat !

2. A gyári készletben csak 2 db  25 ml puffer oldat van tasakban , amelyekkel egyszer ( !) be lehet kalibrálni a pH-mérőt. Ez nagyon kevés! Így hibásan mutathat a pH mérő és elronthatja a cefre savazását, a tápoldat pH értékét és még sorolhatnám tovább milyen kárt okozhat magának az aki nem kalibrálja a pH mérőjét!

3. A ” gyárilag kalibrált” frázis megint csak félrevezeti a vevőt.
Minden pontos mérés előtt KALIBRÁLNI KELL! Ha nincs puffer oldatunk, akkor bizony nem tudunk kalibrálni és nincs pontos mérés! Puffer oldatból legalább 50-100 ml kell mind a 3 típusból, de minimálisan is  2 típusból, mert 2 pontos kalibrálást kell végezni! Ha külön fogja megvenni, nem a műszerrel együtt, akkor bezzeg még kiad jó pár ezer forintot.

4. Amit meg a “mérőfejről” állítanak az már inkább nevetséges, mert pH mérőt pH elektróda nélkül igazán értelmetlen lenne árusítani.

FIGYELEM! NÉZZEN KÖRÜL, és hasonlítsa össze az információkat, MIELŐTT KIADJA PÉNZÉT!

HÍVJA FEL AZ ELADÓT! És ha nem tud megbízható válaszokat adni, hívjon fel egy másik céget is.

Nézze meg a HONLAPJUKAT. Fő termékük a pH-mérő? Ha nem, akkor van rá esély, hogy nem is értenek hozzá. 

Ossza meg ezt a bejegyzést kollégáival ha hasznosnak találta.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
You can`t add more product in compare