iStock_000047438806_Large-1140x641

pH fogalma

A körülöttünk lévő anyagoknak van valamilyen pH-értéke, vagyis kémhatása: Minden anyag vagy savas, vagy semleges, vagy lúgos.

pH fogalma

Mit iszunk minden nap?

Semleges, savas vagy lúgos italokat: Vizet, ásványvizet, szénsavas vagy ionizált lúgos vizet, üdítő italokat, teát esetleg citromosan, kávét, tejet, kefirt, gyümölcslevet, sört, bort…

Mit eszünk?

Savas, semleges esetleg kissé lúgos ételeket: Kenyeret, húst, savanyított salátákat, vajat, sajtot …
Testünkben a vérnek, a nyálnak, gyomorsavnak, a vizeletnek, a bőrünknek, könnycseppünknek különböző pH értéke van, és ennek az értéknek a kis méretű változása is diagnosztikai segítséget nyújtanak az orvosoknak.

A felsorolt példák már érzékelik a pH fogalmát.

Mi az a pH ?

A pH a hidrogén ionok aktivitásának (híg oldatokban a koncentrációjának) a mértéke, és kifejezi az oldat savasságát vagy lúgosságát. Mivel a hidrogén ionok koncentrációja nagyon széles skálán mozog, az értelmezés és koncentráció számítások megkönnyítésére, logaritmikus egységben fejezik ki a pH és hidrogén ion koncentráció ( [ H+ ] mól/l ) közti összefüggést:

pH = – lg [ H+ ].

Ezt le lehet másképpen is írni, ha a hidrogén ionok koncentrációját akarjuk kiszámolni a pH értékből:

[ H+ ] = 10– pH

Ebből az egyenletből látható, hogy ha a pH érték változik egy egységgel, az a hidrogén ion koncentráció tízszeres változásához vezet ( ez lehet vagy növekedés vagy csökkenés).

Tehát a pH fogalmát egy egyszerűsített szinten definiálhatjuk, mint a hidrogén ionok koncentrációjának a negatív logaritmusát. Megjegyzünk, így ez  csak megfelelő feltételek mellett fogadható el. De, hogy megértsük és átlássuk a kapcsolatot, használjuk ezt a definíciót a pH fogalmára.

A pH skála

A pH skála általában pH=0 –tól  pH=14-ig terjed: ha a pH értéke kisebb mint pH=7, akkor az oldat savas, ha a pH érték nagyobb mint pH=7, akkor lúgos

A semleges oldat pH=7 (pl. desztillált víz).

A pH változásával, 10-szeres értékekben változik a hidrogén ion koncentrációja ( koncentrált oldatokban az aktivitása)

 

Az alábbi táblázatban különböző anyagok pH értéke van feltüntetve:

 

Gyomorsav1.5 – 3.0
Citromlé2.4
Kóla2,5
Almalé3.5
Paradicsomlé4.0
Sör4,5
Kávé, Tea5,0
Bőr5,0-5,5
Vizelet5-8
Tej6,5
Tiszta víz7,0
Nyál6,5-7,4
Vér7,34-7,45
Szappan9,0-10,0
Fehérítő12,5

 

Nagyon fontos megjegyezni, a pH érték egy mérhető  és nagyon fontos paraméter az anyagok tulajdonságának a leírására. A pH mérés egy nagyon elterjedt mérési módszer és a pH fogalma ma már széleskörűen használt fogalom a mezőgazdaságtól kezdve (talaj pH, bor pH, cefre pH)    a tudományos és ellenőrző laborokon keresztül egészen az orvostudományig.

 

Ossza meg ezt a bejegyzést kollégáival ha hasznosnak találta.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
You can`t add more product in compare