analysis-background-bacteria-2280549

REDOX-POTENCIÁL (ORP) MÉRÉSE

Redukciós-oxidációs (redox) reakciók legfontosabb paramétere a redox-potenciál ( Az angol nyelvközegben ORP amely a Oxidation Reduction Potential rövidítése ).

REDOX-POTENCIÁL (ORP) MÉRÉSE

REDOXPOTENCIÁL ( ORP ) FOGALMA

Redukciós-oxidációs (redox) reakciók legfontosabb paramétere a redox-potenciál ( Az angol nyelvközegben ORP amely a Oxidation Reduction Potential rövidítése ). A redukciós-oxidációs reakció folyamán az egyik anyag (redukáló szer) elektront ad le, a másik anyag (oxidáló szer ) elektront vesz fel:

Red = Ox + e.

Ha egy közegben van a redukáló és oxidáló anyag, akkor ezt a rendszert redoxirendszernek nevezik.

OXIDÁLÓ, REDUKÁLÓ SZEREK és ANTIOXIDÁNSOK

A redoxpotenciál (ORP, mV ) az oxidáló illetve redukáló képesség mértéke. A pozitívabb redoxpotenciálú rendszer képes oxidálni a negatívabbat, vagyis minél pozitívabb egy redoxpotenciál, annál oxidállóbb a rendszer. Oxidáló szerek: O2, O3, F2, Cl2, Br2, KMnO4, K2Cr2O7, H2O2 valamint egyéb, főleg szerves peroxidok. Többnyire ez utóbbiak felelősek a szabadgyökök képződéséért. Redukáló szerek: elektron leadására hajlamos elemek, különösen az első két főcsoport tagjai (alkáli- és alkáliföldfémek valamint a hidrogén), de a legtöbb fém és néhány nemfémes elem vegyületei. Ugyancsak oxidálódhatnak („redukáló szerek”) a szerves vegyületek többsége, is mint például cukrok, alkoholok, vitaminok. Ez utóbbiak antioxidáns hatással is rendelkezhetnek.

REDOXPOTENCIÁL ORP MÉRÉSE

A redoxpotenciál egyensúlyi elektródpotenciál, amelyet egy inert fémelektród (leggyakrabban platina, arany vagy ezüst) az említett redoxirendszerrel érintkezve felvesz. A redoxpotentciált egy referencia elektródhoz viszonyítva mérik és millivoltban (mV) fejezik ki.

ORP-ELEKTRÓDÁK – REDOX ELEKTRÓDÁK

Különböző célokra különböző típusú redox elektródákat gyártanak. Akár csak a pH-elektródák esetében, a redox elektródák többsége már kombinált típusú, amely egyben tartalmazza a referencia elektródát is. Ez megkönnyíti a mérést. Egyes pH-mérőkben már be van építve a mV-mérés lehetősége. De forgalmaznak csak redoxpotenciál-mérőket is ( www.labornite.hu ).

AZ ORP-MÉRÉS FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI

A redoxpotenciál egy nem specifikus összegző paraméter, ami nem teszi lehetővé az adott oxidáló- vagy redukáló szer szelektív meghatározását több aktív redukáló szer egyidejű jelenlétében.
A redoxpotenciál függ a pH-tól , a redukáló és oxidáló szer koncentrációjától. Mindemellett a redox elektród ideális megoldás az oxidáció/redukció vizsgálatához haltenyészetekben, akváriumokban (vízminőség) és uszodákban fertőtlenítési hatás jelzésére oxidánsok (ózon, klór) adagolásánál (higiénia), gyárakban és az iparban (króm és cianid koncentrációmérés, fehérítés, szennyvíztisztítás stb.).

Uszodákban adagolt klór koncentrációja meghatározható ORP és pH-mérés alapján (SENSOREX elektródákra vonatkoztatott adatok).

Ózon koncentrációjának ellenőrzése ORP mérés alapján.
Különböző felhasználási területeken változó a szükséges koncentráció értéke.
Víztenyészetek, hűtőtornyok: ORP 200-400 mV, ÓZON <0.06 ppm
Uszodákban : ORP 500-600 mV, ÓZON <0.15 ppm
Vízfertőtlenítéshez: ORP 600-800 mV, ÓZON <0.4 ppm
Víz csíramentesítése : ORP +800 mV, ÓZON >0.4 ppm

Ossza meg ezt a bejegyzést kollégáival ha hasznosnak találta.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
You can`t add more product in compare