beets-carrots-close-up-533360

Tápanyagok szerepe és mérése a talajban és tápoldatokban

A növények által leginkább igényelt három elem a nitrogén (N), a foszfor (P) és a kálium (K). Ezeket az elemeket makroelemekneknevezik, míg más, a növények számára kevésbé fontos elemek az úgynevezett mikroelemek.

növények

 

 

A tápanyagok szerepe a növekedésben és a növénytermesztésben


 A hidroponikus növénytermesztésben a növények mikro- és
makroelemeket tartalmazó tápoldatainak egyensúlyban kell lennie.
Akár egyetlen elem hiánya vagy többlete a növények fiziológiai egyensúlyának, illetve az egyéb, táplálásra szolgáló elemek arányának felborulásához vezethet.

A túl kevés tápanyag a növény nem megfelelő növekedését, gyenge ellenállását a betegségekkel szemben, valamint a minőség, illetve a mennyiség-csökkenését okozhatja.
A túl sok tápanyag a talajvíz szennyeződését eredményezheti, valamint a termény veszélyes anyagokat is tartalmazhat.

A nitrogén


A nitrogént a növények nitrátokként (NO3-) veszik fel, valamint kis mennyiségben ammóniumként (NH4+). A legtöbbször a
kettő megfelelő arányát használják a tápoldatok esetében.
Jelen van Fehérjékben, enzimekben, klorofilban, hormonokban, vitaminokban, DNS-ben és RNS-ben.

Hatása

  • Alapvető a növekedés során
  • Elősegíti a törzs és a hajtások hosszának növekedését
  • Segíti a levélzet kialakulását
  • Segíti az egyéb tápanyagok felvételét (főleg a foszforos elemekét
  • Növeli a termény nagyságát és darabszámát

Ha túl kevés van belőle

  • Lassabb a növekedés
  • Kisebbek a levelek
  • A levelek sárgulnak
  • Kisebb méretű termények
  • Korai érés

Ha túl sok van belőle

  • Csökken a betegségekkel és atmoszferikus anyagokkal szembeni ellenálló képesség
  • Nő a vízigény (a túl sok levél miatt)
  • Rossz minőségű termény
  • Kései érés
  • A káliumfelvétel redukciója

A foszfortartalmú anyagok

A foszforos anyagok fontos szerepet játszanak számos biokémiai és fiziológiai folyamatban. A növények a foszfort foszfát
(PO43-) formájában veszik fel. Jelen van DNS-ben és RNS-ben, ATP-ben és ADP-ben

Hatása

  • Segíti a gyökerek növekedését
  • Segíti a virágzást
  • Segíti a megtermékenyítést és az érést
  • Erősíti a növény szöveteit
  • Fontos a magok képződése során

Ha túl kevés van belőle

  • Kései érés
  • Lassabb növekedés
  • Kis levelek
  • A termés csökkenése (kisebb termények, nehéz magképződés)
  • A gyökérzet csökkenése

Ha túl sok van belőle

  • Korai érés
  • Túlzott terményhozam
  • Bizonyos mikroelemek (pl. vas, cink, bór és réz) felvételének negatív hatásai

A kálium

A kálium a fehérjeszintézis miatt szükséges.
A káliumhiány problémája gyakori meszes talaj esetében.
A növekedésért felelős a szövetekben (elsődleges és másodlagos merisztéma), csírákban és sejtüregekben.

Hatása

Javítja a termények és virágok minőségét
Növeli a betegségekkel és faggyal szembeni ellenállást
Szabályozza a sejtnövekedést, növeli a szárazságtűrést
Szabályozza a légrések nyitását és zárását (hatással van a párolgásra és a fotoszintézisre)

Ha túl kevés van belőle

  • Lassabb a növekedés
  • Kisebb méretű és színtelenebb termény
  • Növeli a párolgást

Ha túl sok van belőle

  • Csökkenti a hideggel szembeni ellenállást
  • Csökkenti a kalcium- és magnézium-felvételt
  •  Nő a vízfelvétel
  • Növeli a sótartalmat

Öntözővíz (alacsony tartomány)

A különböző mezőgazdasági területeken gyakori jelenség, hogy eltérnek az öntözéshez használt víz paraméterei.
Jellemző probléma a magas nitrát-tartalom, amit a túlzott műtrágyázás okozhat. Az öntözővíz elemzése lehetővé teszi a vízben
jelenlévő anyagok meghatározását, így megtervezhető a legelőnyösebb tápoldatozás.


Például ha az öntözéshez használt víz mennyisége 250mm/ha (2500000l/ha) és a nitrát-koncentráció 150mg/l (34mg/l nitrátnitrogénként
/NO3-N/), a talajba 85kg/ha nitrogén kerül. A használandó tápanyag típusának és mennyiségének kiválasztásában fontos figyelembe venni ezt az információt,
hogy elkerülhető legyen a felesleges tápanyag-felhasználás és a talaj szennyezése.


Tápoldatok (közepes és magas tartomány) A növények tápanyagszükségletét a növény típusa, kora és környezeti feltételei határozzák meg. A tápanyagok kémiai
összetételének szabályozása lehetővé teszi a tápanyag megfelelő előkészítését. Az oldatok elemzésénél közepes és magas tartományú értékek választhatók az anyagok
koncentrációjától függően.


A közepes tartomány általában a visszaforgatási folyamatokban leülepedő anyagok elemzésére vonatkozik. A tápanyagok a növények különbözőképpen
veszik fel, így a tápoldat veszít tartalmából, gyengül, ezért dúsítani kell.
A magas tartomány leginkább a tápoldatok tipikus értékeire vonatkozik. Így meghatározható, hogy a tápoldat a növény
számára megfelelő mennyiségű tápanyagokat tartalmazza.

Ossza meg ezt a bejegyzést kollégáival ha hasznosnak találta.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
You can`t add more product in compare