Dr. Kovács István
pH fogalma
- ,
- , pH mérés
pH fogalma
Mit iszunk minden nap?
Semleges, savas vagy lúgos italokat: Vizet, ásványvizet, szénsavas vagy ionizált lúgos vizet, üdítő italokat, teát esetleg citromosan, kávét, tejet, kefirt, gyümölcslevet, sört, bort…
Mit eszünk?
Savas, semleges esetleg kissé lúgos ételeket: Kenyeret, húst, savanyított salátákat, vajat, sajtot …
Testünkben a vérnek, a nyálnak, gyomorsavnak, a vizeletnek, a bőrünknek, könnycseppünknek különböző pH értéke van, és ennek az értéknek a kis méretű változása is diagnosztikai segítséget nyújtanak az orvosoknak.
A felsorolt példák már érzékelik a pH fogalmát.
Mi az a pH ?
A pH a hidrogén ionok aktivitásának (híg oldatokban a koncentrációjának) a mértéke, és kifejezi az oldat savasságát vagy lúgosságát. Mivel a hidrogén ionok koncentrációja nagyon széles skálán mozog, az értelmezés és koncentráció számítások megkönnyítésére, logaritmikus egységben fejezik ki a pH és hidrogén ion koncentráció ( [ H+ ] mól/l ) közti összefüggést:
pH = – lg [ H+ ].
Ezt le lehet másképpen is írni, ha a hidrogén ionok koncentrációját akarjuk kiszámolni a pH értékből:
[ H+ ] = 10– pH
Ebből az egyenletből látható, hogy ha a pH érték változik egy egységgel, az a hidrogén ion koncentráció tízszeres változásához vezet ( ez lehet vagy növekedés vagy csökkenés).
Tehát a pH fogalmát egy egyszerűsített szinten definiálhatjuk, mint a hidrogén ionok koncentrációjának a negatív logaritmusát. Megjegyzünk, így ez csak megfelelő feltételek mellett fogadható el. De, hogy megértsük és átlássuk a kapcsolatot, használjuk ezt a definíciót a pH fogalmára.
A pH skála
A pH skála általában pH=0 –tól pH=14-ig terjed: ha a pH értéke kisebb mint pH=7, akkor az oldat savas, ha a pH érték nagyobb mint pH=7, akkor lúgos
A semleges oldat pH=7 (pl. desztillált víz).
A pH változásával, 10-szeres értékekben változik a hidrogén ion koncentrációja ( koncentrált oldatokban az aktivitása)
Az alábbi táblázatban különböző anyagok pH értéke van feltüntetve:
Gyomorsav | 1.5 – 3.0 |
Citromlé | 2.4 |
Kóla | 2,5 |
Almalé | 3.5 |
Paradicsomlé | 4.0 |
Sör | 4,5 |
Kávé, Tea | 5,0 |
Bőr | 5,0-5,5 |
Vizelet | 5-8 |
Tej | 6,5 |
Tiszta víz | 7,0 |
Nyál | 6,5-7,4 |
Vér | 7,34-7,45 |
Szappan | 9,0-10,0 |
Fehérítő | 12,5 |
Nagyon fontos megjegyezni, a pH érték egy mérhető és nagyon fontos paraméter az anyagok tulajdonságának a leírására. A pH mérés egy nagyon elterjedt mérési módszer és a pH fogalma ma már széleskörűen használt fogalom a mezőgazdaságtól kezdve (talaj pH, bor pH, cefre pH) a tudományos és ellenőrző laborokon keresztül egészen az orvostudományig.