Dr. Kovács István
Tápanyagok szerepe és mérése a talajban és tápoldatokban
- ,
- , pH mérés
A tápanyagok szerepe a növekedésben és a növénytermesztésben
A hidroponikus növénytermesztésben a növények mikro- és
makroelemeket tartalmazó tápoldatainak egyensúlyban kell lennie.
Akár egyetlen elem hiánya vagy többlete a növények fiziológiai egyensúlyának, illetve az egyéb, táplálásra szolgáló elemek arányának felborulásához vezethet.
A túl kevés tápanyag a növény nem megfelelő növekedését, gyenge ellenállását a betegségekkel szemben, valamint a minőség, illetve a mennyiség-csökkenését okozhatja.
A túl sok tápanyag a talajvíz szennyeződését eredményezheti, valamint a termény veszélyes anyagokat is tartalmazhat.
A nitrogén
A nitrogént a növények nitrátokként (NO3-) veszik fel, valamint kis mennyiségben ammóniumként (NH4+). A legtöbbször a
kettő megfelelő arányát használják a tápoldatok esetében.
Jelen van Fehérjékben, enzimekben, klorofilban, hormonokban, vitaminokban, DNS-ben és RNS-ben.
Hatása
- Alapvető a növekedés során
- Elősegíti a törzs és a hajtások hosszának növekedését
- Segíti a levélzet kialakulását
- Segíti az egyéb tápanyagok felvételét (főleg a foszforos elemekét
- Növeli a termény nagyságát és darabszámát
Ha túl kevés van belőle
- Lassabb a növekedés
- Kisebbek a levelek
- A levelek sárgulnak
- Kisebb méretű termények
- Korai érés
Ha túl sok van belőle
- Csökken a betegségekkel és atmoszferikus anyagokkal szembeni ellenálló képesség
- Nő a vízigény (a túl sok levél miatt)
- Rossz minőségű termény
- Kései érés
- A káliumfelvétel redukciója
A foszfortartalmú anyagok
A foszforos anyagok fontos szerepet játszanak számos biokémiai és fiziológiai folyamatban. A növények a foszfort foszfát
(PO43-) formájában veszik fel. Jelen van DNS-ben és RNS-ben, ATP-ben és ADP-ben
Hatása
- Segíti a gyökerek növekedését
- Segíti a virágzást
- Segíti a megtermékenyítést és az érést
- Erősíti a növény szöveteit
- Fontos a magok képződése során
Ha túl kevés van belőle
- Kései érés
- Lassabb növekedés
- Kis levelek
- A termés csökkenése (kisebb termények, nehéz magképződés)
- A gyökérzet csökkenése
Ha túl sok van belőle
- Korai érés
- Túlzott terményhozam
- Bizonyos mikroelemek (pl. vas, cink, bór és réz) felvételének negatív hatásai
A kálium
A kálium a fehérjeszintézis miatt szükséges.
A káliumhiány problémája gyakori meszes talaj esetében.
A növekedésért felelős a szövetekben (elsődleges és másodlagos merisztéma), csírákban és sejtüregekben.
Hatása
Javítja a termények és virágok minőségét
Növeli a betegségekkel és faggyal szembeni ellenállást
Szabályozza a sejtnövekedést, növeli a szárazságtűrést
Szabályozza a légrések nyitását és zárását (hatással van a párolgásra és a fotoszintézisre)
Ha túl kevés van belőle
- Lassabb a növekedés
- Kisebb méretű és színtelenebb termény
- Növeli a párolgást
Ha túl sok van belőle
- Csökkenti a hideggel szembeni ellenállást
- Csökkenti a kalcium- és magnézium-felvételt
- Nő a vízfelvétel
- Növeli a sótartalmat
Öntözővíz (alacsony tartomány)
A különböző mezőgazdasági területeken gyakori jelenség, hogy eltérnek az öntözéshez használt víz paraméterei.
Jellemző probléma a magas nitrát-tartalom, amit a túlzott műtrágyázás okozhat. Az öntözővíz elemzése lehetővé teszi a vízben
jelenlévő anyagok meghatározását, így megtervezhető a legelőnyösebb tápoldatozás.
Például ha az öntözéshez használt víz mennyisége 250mm/ha (2500000l/ha) és a nitrát-koncentráció 150mg/l (34mg/l nitrátnitrogénként
/NO3-N/), a talajba 85kg/ha nitrogén kerül. A használandó tápanyag típusának és mennyiségének kiválasztásában fontos figyelembe venni ezt az információt,
hogy elkerülhető legyen a felesleges tápanyag-felhasználás és a talaj szennyezése.
Tápoldatok (közepes és magas tartomány) A növények tápanyagszükségletét a növény típusa, kora és környezeti feltételei határozzák meg. A tápanyagok kémiai
összetételének szabályozása lehetővé teszi a tápanyag megfelelő előkészítését. Az oldatok elemzésénél közepes és magas tartományú értékek választhatók az anyagok
koncentrációjától függően.
A közepes tartomány általában a visszaforgatási folyamatokban leülepedő anyagok elemzésére vonatkozik. A tápanyagok a növények különbözőképpen
veszik fel, így a tápoldat veszít tartalmából, gyengül, ezért dúsítani kell.
A magas tartomány leginkább a tápoldatok tipikus értékeire vonatkozik. Így meghatározható, hogy a tápoldat a növény
számára megfelelő mennyiségű tápanyagokat tartalmazza.