Modern agrártudomány eszközei

Az agrártudomány jelenleg nagyon sokféle és nagyon különböző elveken működő mérőműszert igényel. A növénytermesztés folyamataiban mérni kell a talaj, a növény, a környezet paramétereit. Az agrártudósok igényei a minőségi mérésekre, adatfeldolgozásra dinamikusan fejlődik. A Labornite Kft. az Ön partnere is lehet, ha megfelelő mérőműszereket keres a projektjéhez, kutatásaihoz. Vegye fel velük a kapcsolatot: info@labornite.hu

Növénytudomány eszközei

Növényi stressz állapotának felmérése

A növények elsődleges termelők, amelyek képesek szervetlen komponensekből szerves anyagokat szintetizálni, amelyek során oxigént szabadítanak fel, így az élet alapját jelentik bolygónkon. Mivel a növények nem képesek mozogni, ezért elképesztően sokféle alkalmazkodást fejlesztettek ki a környezetükben előforduló különféle stresszekhez.

A növényi stressz egyik mutatója a fényelnyelés és a reflexió. Mivel a klorofill elnyeli a vörös fényt, ebben a sávban az alacsony reflexió az egészséges növényt jelzi. Ezzel szemben az egészséges növények sejtfelépítése a közeli infravörös sávban tükrözi a fényt. Amikor a növények stressz alatt vannak, a vörös sáv reflexiója növekszik, és a közeli infravörös sáv reflexiója csökken.

Többfajta műszerrel lehet regisztrálni a stresszes állapotot a növényeknél. Bemutatunk néhány műszert a kínálatunkból erre a feladatra.

CI-710S levél spektrométer

A növényi stressz és pigmentek roncsolás mentes, gyors mérése

A CI-710s SPECTRAVUE levél spektrométert úgy tervezték, hogy egyidejűleg mérje a biológiai anyagok fényátbocsátását, abszorpcióját és visszaverődését a látható és a közeli infravörös (NIR) fényt is lefedő széles hullámhossz-tartományon belül. A spektrum felhasználható kémiai koncentrációk számszerűsítésére, színanalízisre, fotokémiai reakciók tanulmányozására, valamint fizikai vagy optikai tulajdonságok, például filmvastagság, törésmutató és extinciós együttható mennyiségi meghatározására.

Bővebb információért keressen minket: info@labornite.hu

FieldScout CM 1000 NDVI mérő

NDVI mérések

A Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) egy olyan mértékegység, amelyet mind a vörös, mind a közeli infravörös visszaverődés tényezőjének meghatározására terveztek. Az NDVI-mérések -1 és 1 között változhatnak, a magasabb értékek nagyobb növény-egészségügyi állapotot jeleznek. A „point-and-shoot” technológia azonnali mérésére a vörös (660 nm) és a közel infravörös  (840 nm) spektrumsávokban

  • A stresszt korábban fedezi fel, mint a vizuális monitorozás
  • Kiszámítja a normalizált különbségű vegetatív indexet (NDVI)
  • A lézervezetők körvonalazzák a mért mintaterület széleit

Kiszámolja és megjeleníti a több leolvasás futó átlagát.

https://cid-inc.com/plant-science-tools/leaf-spectroscopy/ci-710-miniature-leaf-spectrometer/

Klorofil mérők

A klorofill a zöld pigment, amely lehetővé teszi a növények fotoszintézisét. Ez a folyamat napfény felhasználásával átalakítja a szén-dioxidot és a vizet növények építőelemeivé. Mivel a nitrogén a klorofill része, a klorofill mérésével közvetett módon meg lehet mérni a növény nitrogéntartalmát. Ez lehetővé teszi a műtrágya kijuttatások hatékonyabb ütemezését.

A nitrogénnek (N) központi szerepe van minden mezőgazdasági rendszerben. A növények nagy mennyiségben igénylik a nitrogént, mivel az a fehérjék, nukleinsavak, klorofill, koenzimek, fitohormonok szerves alkotóeleme. N korlátozza a mezőgazdaság elsődleges termelékenységét, mint bármely más tápanyag, főleg azért, mert általában nem halmozódik fel a talajban a növényeknek megfelelő formában.

Klorofill mérése

SPAD 502 Plus klorofill mérő

A SPAD 502 Plus klorofill-mérő azonnal méri a növények klorofill-tartalmát vagy „zöldességét”, hogy csökkentse a terméskorlátozó hiányosságok vagy a költséges túltermékenyítés kockázatát. A SPAD 502 Plus számszerűsíti a növényegészségügy finom változásait vagy tendenciáit, még mielőtt azok az emberi szem előtt láthatók lennének. Nem invazív mérés; egyszerűen rögzítse a mérőt a levélszövet fölött, és kevesebb, mint 2 másodperc alatt kapjon indexált klorofill-tartalmat (-9,9 – 199,9). Becsülje meg a nitrogénigényt a helyszíni SPAD-leolvasások összehasonlításával az egyetemes iránymutatásokkal. A kutatások szoros összefüggést mutatnak az SPAD mérések és a levél N tartalma között.

https://www.specmeters.com/nutrient-management/chlorophyll-meters/spad/spad502p/

FieldScout CM 1000 klorofill mérő

A FieldScout CM 1000 klorofill mérő a „célozz és mérj” technológiát alkalmazza a klorofill relatív tartalom azonnali mérésére.

Ennek a módszernek van egy sor előnye:

  • A stresszt korábban fedezi fel, mint a vizuális monitorozás
  • A NASA kizárólagos szabadalmi licencén alapuló technológia
  • A lézervezetők körvonalazzák a mért mintaterület széleit
  • Kiszámolja és megjeleníti több leolvasás átlagát is
  • Bármilyen soros kimeneti opcióval rendelkező GPS-vevőhöz csatlakozik *

Belső adatgyűjtővel és RS-232 csatlakozással felszerelt 3250 mérést rögzít (1 350 a hozzáadott GPS / DGPS opcióval

CI-340 Kézi fotoszintézis rendszer

A CI-340 kézi fotoszintézis rendszer egy hordozható, egykezes eszköz, amely méri a fotoszintézist, a légzést, a transzpirációt, a sztóma vezetőképességét, a PAR-t és a belső CO2-t. A könnyű és tartós CI-340 készüléket szántóföldi használatra tervezték. Az opcionális kiegészítő modulok lehetővé teszik a kutatók számára a CO2, a H2O, a hőmérséklet, a fényintenzitás ellenőrzését és a klorofill fluoreszcencia mérését, míg a tíz különböző testreszabott kamra bármilyen levélmérethez képes, beleértve a tűlevelűeket és a kaktuszokat. A kamra közvetlen csatlakoztatása a CO2 / H2O gázelemzővel csökkenti a mérési késleltetést és lehetővé teszi a gázcsere gyors mérését minimális késleltetéssel.

Bővebb információért forduljon hozzánk: info@labornite.hu

KM CR-410 tip TRISTIMULUSOS színmérő(kromaméter)

A CR-400 és a CR-410 hagyományos színmérő műszerek (kromaméterek). Kiváló a pontosságuk és a stabilitásuk. Elsősorban előre bemért színetalontól vagy referenciaszíntől (100 ilyet tud tárolni) való eltérés meghatározására alkalmas.
Kiegészítőkkel alkalmas porok, folyadékok mérésére is.
A mért felület: 8 mm-es kör (CR-400) illetve 50 mm-es kör (CR-410). Jellemzőek az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban.
A mért eredmények a legtöbb színkoordinátában és index formájában jeleníthetők meg.

https://www.gazdauzlet.hu/KM-CR-410-tip-TRISTIMULUSOS-SZINMERO-KROMAMETER

SC-1 levél porométer sztomatális vezetőképesség-méréshez

A sztómavezetés bonyolult. Mérni kell.

A talaj-növény-légkör kontinuumban a legtöbb mérés meglehetősen egyértelmű. A sztómás vezetőképesség mérése nem. Mivel a sztóma vezetőképességét az elméletből nem lehet előre jelezni, és azt meg kell mérni, szüksége van egy könnyen használható eszközre. Az SC-1 egyszerű, gazdaságos műszer. Nem csak harminc másodperc alatt végezhet pontos levélvezetési méréseket, de néhány perc alatt kalibrálhatja az SC-1 készüléket.

https://www.gazdauzlet.hu/spd/SC-1POR/SC-1-level-porometer-sztomatalis-vezetokepesseg-me

CI-203 Kézi lézeres levél területmérő

A CI-203 kézi lézerleveles területmérő egy hordozható lézerszkenner, amely ideális a levélterület gyors és roncsolás mentes mérésére, bárhol. A méréseket úgy végezzük, hogy a szkennert egy levélre húzzuk, és így hét különböző paramétert kapunk: terület, szélesség, hosszúság, kerület, alaktényező, oldalarány és az üregek száma.

A beépített GPS-címkézés minden adatponthoz hozzáad egy helyet, a cserélhető Wi-Fi SD-kártya pedig egyszerű és gyors módszert kínál az adatok számítógépre történő letöltéséhez.

https://www.gazdauzlet.hu/CI-203-Kezi-lezeres-level-teruletmero

AccuPar a levéltömeget érő PAR (fotoszintetikusan aktív sugárzás) mérésére és a LAI (levélfelületi index) számítására

Az AccuPAR LP-80 modell egy könnyű, hordozható, lineáris, fotoszintetikusan aktív sugárzás (PAR) szenzor. Segítségével mérhető a levélfelület PAR felfogása, ezáltal számítható a levélfelületi index (LAI) bárhol egy növényen, vagy egy erdő lombozatán belül. A PAR adatait más adatokkal együtt fel lehet használni a biomassza termelés becsléséhez a termény tönkretétele nélkül. A PAR továbbá fontos szerepet játszik a többi, lombozatban játszódó folyamat meghatározásában, pl. a sugárzás felfogása, energiaátalakítás, impulzus, gázcsere, csapadék felfogása és az evapotranszspiráció.

A mellékelt külső PAR szenzort egyidejű lombfelület alatti és feletti PAR mérésre is lehet használni. A külső szenzor és az AccuPAR együttes használata lehetővé teszi a pontos PAR és LAI adatok mérését tiszta, részlegesen felhős vagy borult égbolt mellett is.

Tudományos mérések a talajban

A növények növekedését erős gyökérrendszer támogatja. A megfelelő táplálkozás mellett a növényeknek megfelelő levegőhöz és vízhez kell jutniuk a talajban ahhoz, hogy erős gyökérrendszert fejlesszenek ki. Az alábbiakban bemutatunk néhány példát a talaj, a gyökérrendszer tanulmányozására.

FIELDSCOUNT TDR-350 talajnedvesség-tartalom és EC mérő

FieldScount TDR 350 talajnedvesség-tartalom mérő a legmagasabb szintű elvárásoknak megfelelő professzionális hordozható talajnedvesség mérő, amelynek a segítségével ellenőrizheti nagy területeken (kültéri gazdálkodásban, használható akár golfpálya, futballpálya, stadion, nagy gyepes területek nedvességtartalom mérésére stb.) a nedvesség eloszlását a talajban különböző mélységeken, az öntöző rendszerek helyes beállítását és működtetését.

Az időtartománybeli reflexiómérés ( TDR = Time Domain Reflectometry) elvén működő, hordozható és egyben egyszerű TDR-350 bármilyen körülmények között és teljes sávban képes megmérni a talaj nedvességtartalmát. Bővebben olvasson róla itt: https://www.gazdauzlet.hu/FIELDSCOUNT-TDR-300-talajnedvessegtartalom-mero .

FieldScout SC 900 talajtömörség mérő

Miért mérjük a talajtömörödést?

A talaj a növény víz, tápanyag és oxigén tárolója. A tömörített talajban kevesebb a pórustér a növénynek szükséges mennyiség tárolására. A talajtömörítés megakadályozza a nedvesség behatolását, csökkenti a műtrágya- és vegyszerfelvételt, feltételeket teremt az anaerob mikrobák felszaporodásához és gátolja a növény gyökereinek növekedését. Egyes esetekben a hozamveszteség akár 30%-ot is elérhet a tömörítés miatt.

FieldScout SC 900 talajtömörség mérő

https://www.gazdauzlet.hu/FieldScout-SC-900-talajtomorseg-mero

Mérési egységek: kúpindex (PSI vagy kPa)

Felbontás: 1 hüvelyk (2,5 cm), 5 PSI (35 kPa)

Pontosság: ± 0,5 in (1,25 cm) mélység, ± 15 PSI (103 kPa) nyomás

Tartomány: 0–18 hüvelyk (0–45 cm), 0–1000 PSI (0–7000 kPa)

Elem / élettartam: 4 AAA alkáli elem; körülbelül 12 hónapos élettartam

Adatgyűjtő kapacitás: 772 profil GPS nélkül; 579 profil GPS-szel

Bővebben a lehetőségekről nézze a gyártó oldalán az adatokat:

FieldScout SC 900 Soil Compaction Meter (Penetrometer)

A műszer leszállításának a feltételeit egyeztesse velünk (csak megrendelésre tudjuk szállítani).

You can`t add more product in compare